Hackerii atacă o bancă dintr-o țară europeană și șantajează clienții

de: Bogdan Cristea
29 11. 2016

Un grup de hackeri ar fi atacat o bancă din Liechtenstein, șantajând clienții acesteia.

Vă spuneam în urmă cu ceva vreme că unele dintre cele mai mari bănci din Londra au început să ia măsuri speciale pentru a se proteja de atacurile online, îân condițiile în care infractorii au acces la instrumente din ce în ce mai periculoase. Mai exact, acestea cumpără Bitcoin pentru a-i putea plăti pe cei care amenință cu producerea unor atacuri similare și pe cei care folosesc ransomware.

Însă nu toate băncile s-au pregătit în acest mod pentru a face față atacurilor online orchestrate de hackeri. Cei de la Valartis Bank din Liechtenstein ar avea parte de probleme uriașe în prezent, în condițiile în care un grup de hackeri au reușit să depășească sistemele de securitate ale băncii. Conform site-ului The Register, infractorii șantajează clienții, spunându-le acestora că vor dezvălui informații legate de conturile acestora și de diverse operațiuni bancare în cazul în care nu plătesc o anumită sumă de bani.

Cea mai mare parte a băncii ar fi fost vândută pe parcursul acestui an de către Valartis Group către Citychamp Watch & Jewellery Group Ltd, o companie din Hong Kong. Din câte se pare, hackerii cer aproximativ 10% din suma de bani aflată în contul fiecărui client, acestea urmând a fi livrate sub formă de bitcoin până în data de 7 decembrie. Oficialii băncii nu au oferit până acum o declarație oficială, însă au informat deja autoritățile în legătură cu situația respecitvă.

Din luna octombrie și până acum, infractorii au reușit să fure o cantitatea foarte mare de informații legate de clienți. Hackerii susțin că ar putea dezvălui cazuri de evaziune fiscală, iar plata prin bitcoin îi va proteja atât pe ei, cât și pe victimele șantajului. Pentru moment, nu avem informații în legătură cu plățile care au fost deja efectuate.